El Consorci per a la Normalització Lingüística col·labora amb Guies.cat per incrementar l'oferta cultural en Català
rectangle

El Consorci per a la Normalització Lingüística col·labora amb Guies.cat per incrementar l'oferta cultural en Català

La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Ester Franquesa, i el Ceo Manager de Guies.cat, Eduard Porta, van signar ahir dimecres 24 de juliol, un conveni de col·laboració que té com a objectiu incrementar l’oferta cultural en llengua catalana a què es poden acollir els participants del programa Voluntariat per la llengua.

Guies.cat és la primera plataforma en línia de reserves de rutes turístiques íntegrament en llengua catalana. La seva activitat té el suport de la Direcció General de Política Lingüística. Ofereix recorreguts a les principals ciutats del món de la mà de guies que realitzen la visita en llengua catalana. Actualment, programen rutes a Amsterdam, Ârhus, Berlín, Cesis, Dublín, Illes Fèroe, Florència, Islàndia, Londres, Manhattan, Munic, París, Pisa, Praga, Rivera Maia i el Yucatán, Riga, Roma, Senegal, la Toscana, Tòquio i Zimbàue. També disposa de visites per les Illes Balears i per Catalunya, on entre d’altres, destaca la Ruta Pompeu Fabra.

Una experiència reconeguda:
El juliol de 2019, Guies.cat ha rebut el Reconeixement a la Qualitat Lingüística Empresarial que impulsa l’Associació de Joves Empresaris de Catalunya (AIJEC) amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística, en el marc dels Premis Jove Empresari. 

Guies.cat fomenta la llengua catalana en les activitats que s’organitzen en les diferents destinacions i promou el contacte amb casals i entitats catalanes i amb persones catalanes que hi resideixen o hi desenvolupen activitats.

L’oferta de visites en català de Guies.cat se suma a altres iniciatives de foment del turisme en català de la Direcció General de Política Lingüística, com ara l’impuls el Premi AlimaraCAT a la promoció turística en català o el suport a la traducció de guies i llibres de viatges al català. Fruit d’aquesta última actuació són al mercat les guies de viatges de Berlín, Islàndia, Lisboa, Londres, Nova York, Roma, París, Praga i Amsterdam (properament), editades per Cossetània Edicions i els llibres de viatges com Viatge a Rússia de Joseph Roth i Fills del Nil i Oceà Àfrica de Xavier Aldekoa.

Voluntariat per la llengua:
El Voluntariat per la llengua (VxL), impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística, va superar l’any 2018 les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l’any 2003 amb 10.600 noves parelles. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s’ha adaptat a l’Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia), Flandes (Bèlgica).

El VxL és un programa que facilita la conversa en català a les persones que tenen coneixements bàsics de la llengua i necessiten practicar-la per adquirir fluïdesa (aprenents) amb persones que el parlen normalment (voluntaris). El compromís de les parelles és trobar-se una hora a la setmana durant almenys 10 setmanes per parlar en català en un context distès. Inicialment, aquestes trobades eren presencials però des del 2017 també es poden fer en la modalitat virtual.

* Fonts: Direcció General de Política Lingüística   -   Consorci per la Normalització Lingüística

Contacta'ns